Minden, amit tudnod kell a karnitinről

Home / Blog

Minden, amit tudnod kell a karnitinről

Az L-karnitin a modernkori fitness edzések legnépszerűbb táplálék-kiegészítője közé tartozik és elsősorban „zsírégető” hatása ismert, pedig a zsíranyagcserében betöltött szerepén kívül rengeteg más hasznos tulajdonsága van. Cikkemből az L-Karnitinnel kapcsolatos tudnivalók mellett az is kiderül, miért nem csak a diétában és az edzés előtt érdemes ezt az étrend-kiegészítőt használni.

A karnitin név a hús latin (carnis) elnevezésből ered és 1905-ben izolálták először húsból. Az L-karnitin az emberi szervezetben, a vesében és a májban szintetizálódik lizinből és metioninból. A szintézishez niacin, B6-vitamin, C-vitamin, és vas szükséges. Az emberi szervezet L-karnitin tartalma kb. 100 mmol, melynek 98%-a az izmokban, 1,5 %-a májban és a vesében, 0,5 %-a extra celluláris folyadékban található.

Az L-karnitin forrásai:

Az L-karnitin a természetben elterjedt. Jelentős mennyiségben kizárólag az állati eredetű élelmiszerekben fordul elő (hús, tejtermék), és legnagyobb koncentrációban az izomszövetben található. Az alábbi táblázatok (a teljesség igénye nélkül) az élelmiszerek és az egyes táplálék-kiegészítők karnitintartalmát mutatják be:

Állati eredetű élelmiszerek (100 g) L-karnitin tartalom (mg)
juhhús 209,3
bárányhús 78,0
marha fartő 61,6
juhszív 59,0
sertéshús 30,0
nyúlhús 21,0
marhaszív 19,3
csirkehús 4,5 – 9,7
sertésmáj 4,9
tehéntej 0,5 – 3,9
juhmáj 2,2
marhavese 1,8
csirkemáj 0,6
Növényi eredetű élelmiszerek (100 g) L-karnitin tartalom (mg)
almapüré 3,1
paradicsom 2,9
körte 2,7
rizs 1,8
almalé 1,3
avokádó 1,3
borsó 1,2
ananász 1,1
búza 0,35 – 1,22
kenyér 0,81
karfiol 0,13
Táplálék-kiegészítők L-karnitin tartalom (mg)
NUTRIVERSUM L-CARNI 3000
25 ml / 1 db ampulla
3000 mg
SCITEC NUTRITION CARNI 3000
60 ml / 1 db ampulla
3000 mg
ABSOLUTE LIVE L-CARNITINE ITAL
1000 ml
3000 mg
NUTRIVERSUM L-CARNITINE
1500 mg 1 db tabletta
1500 mg
ABSOLUTE LIVE MEGA AMINO MIX
1000 ml
1500 mg
SCITEC NUTRITION RAGING BLOOD
250 ml
1000 mg
ABSOLUTE LIVE FATBURNER
1000 ml
1000 mg
NUTRIVERSUM L-CARNITINE CAPS
1 db kapszula
1000 mg
BIOTECHUSA L-CARNITINE FOOD SUPPLEMENT
1 tabletta
1000 mg
SCITEC NUTRITION CARNI COMPLEX
1 db kapszula
810 mg
SCITEC NUTRITION CARNI X
1 db kapszula
679 mg
BIOTECHUSA CARNI ELITE
500 mg
810 mg
BIOTECHUSA THERMO DRINE
1 db kapszula
283,5 mg

Az L-karnitin szerepe:

Az L-karnitint az energia szállítójaként is nevezhetjük, hiszen legfontosabb szerepe, hogy a hosszú szénláncú zsírsavakat átvigye az izomsejtek falán, a mitokondriumon keresztül. Az izomsejt belsejében ezek a zsírsavak elégnek, így energia szabadul fel, melyre a szervezetnek szüksége van. Ezt az égési folyamatot β-oxidációnak nevezik, mely már nem függ az L-karnitintól. Viszont az L-karnitin nélkül a zsírsavak nem kerülnének el arra a helyre, ahol energiává alakulhatnak, ezért szerepe igen jelentős.

Egyszerűbben fogalmazva az L-karnitin egy teljesen természetes anyag, amely a zsír energiaként történő felhasználásáért felelős. Ha az izmokat úgy képzeljük el, mint egy kazánt, amelyet zsírral lehet fűteni, akkor az L-karnitin ennek a kazánnak a fűtője, aki a tüzelőanyagot a kályhába rakja. Valójában a zsírok szállítását végzi az izmokat felépítő szövetek sejtjeinek mitokondriumaihoz, ahol energia lesz belőlük. Ha a karnitin nagyobb mennyiségben van jelen az izmainkban, akkor azok nagyobb mennyiségű zsírt képesek energiává alakítani, így fogyni fogunk, közben pedig nő a teherbíró képességünk, ami által többet leszünk képesek edzeni.

Energiát szabadít fel. Fokozza a fizikális és mentális teljesítményt mind rövid, mind hosszú távon. Javítja az idegrendszer épségének védelmét és funkcióját. Az L-karnitin hatásmechanizmusának a lényege, hogy a kardioedzés során felszabaduló zsírsejteket az energiafelhasználás helyére szállítja. Az L-karnitin maga a szállító- eszköz. Minél több L-karnitint viszünk be, annál több felszabadult zsírsejtet tud a szervezet energiaként felhasználni.

Az L-karnitin hatékonyságának egyik feltétele a folyamatos alacsony-közepes intenzitású, lehetőleg monoton mozgás, a másik pedig, hogy ne legyen szénhidrát a vérkeringésünkben, mert abban az esetben a szervezet elsősorban a szénhidrátokat fogja energiaforrásként használni. Ez sem lenne hátrány, hiszen a felesleges szénhidrát így nem alakul zsírrá.

Az L-karnitin hiánya:

Az L-karnitin hiánya vérszegénység, tanulási nehézségek, és az immunrendszer diszfunkciója lehet.

Szervezetünkben lejátszódó anyagcsere, és energiaszolgáltató folyamataiban, számos szívműködési zavar megelőzésében, az öregedési folyamatok késleltetésében, a férfi reproduktív kapacitás növelésében és az immunrendszer erősítésében, Számos érbetegség megelőzésében, sejtvédelemben, rosszindulatú betegségek prevenciójában játszik szerepet.

A tudományos kutatások a következőket mutatták ki: L-karnitin deficiencia kialakulhat a bioszintézis zavarai ill, egyéb, genetikai vagy szerzett okok miatt (Seim et al. 2001). Embernél primer funkcionális karnitindeficiencia előfordulhat a karnitin izomban, bélnyálkahártyán történő transzportjának, vesében történő visszaszívódásának defektusa miatt (Bender et al. 1997). Csecsemők, különösen koraszülöttek nem képesek szintetizálni karnitint; tejből készült tápszer tartalmaz karnitint, de szója alapú nem, így ilyen esetekben annak pótlása szükséges (Basu et al. 1996). Előfordulhat karnitin-hiány felnőttek hosszú távú teljes parenterális – az emésztőrendszert kikerülő mesterséges – táplálás során is (Bender et al. 1997).

Az L-karnitin felhasználási területei (indikációi) egészséges embereknél (étrend-kiegészítőként):

 • Sportolók (ergogén hatás = természetes teljesítményfokozás)
  A sporttevékenységre kifejtett pozitív hatással kapcsolatban számos vizsgálatot végeztek. Elsősorban hosszú erőkifejtést igénylő sportolóknál, atlétáknál alkalmazzák, relatív karnitindeficiencia megelőzésére.
 • Fogyókúrázók és fogyni vágyók („zsírégető hatás”)
  Tapasztalatom szerint az eredményes és tartós fogyás érdekében naponta 1000-3000 mg-ot kell szedni, legalább 24 héten keresztül, a 24 hét elteltével az izmok 55%-kal több zsírt égetnek, és 35%-kal növekszik az izomerő. Az L-karnitin azért nagyon hasznos a fogyni vágyók számára, mert az olyan területeken felhalmozódott zsír lebontásában is segít, ahol kizárólag edzéssel nem lehet fogyasztani. Ez pedig a zsigeri zsír, amely a hasfal mögött, a belső szervek között található. A zsigeri elhízás nem csupán esztétikai kérdés, hanem igen veszélyes is. A belső szervek között felhalmozódott zsír végzetes lehet: szívbetegséghez, májelégtelenséghez és számos más, elhízással összefüggő súlyos, akár halálos betegséghez vezethet. Az L-karnitin tehát nagyon hasznos szer: segít a szervezetnek zsírból energiát elő állítani, így hozzájárul a fogyáshoz, az izomfejlődéshez, a magasabb energiaszinthez és nagyobb teljesítőképességhez. Hasznos mellékhatásként pedig energiát ad a sejteknek, támogatja az immunrendszert, védi a szívet és a belső szerveket. Káros mellékhatása nem ismert, túladagolni nem lehet, hiszen amire szervezetednek nincs szüksége, az kiürül. Tartós, napi szintű 3000-4000 mg-os adagok használata azonban okozhat kellemetlenséget; halszagot okoz, amit a bélbaktériumok karnitin bontása idéz elő. Ilyenkor csökkenteni kell az adagot.
 • Gerontológia (szívanyagcsere, nemzőképesség, kognitív funkciók) Egyes vizsgálatok szerint pozitív hatással lehet időseknél a szív metabolizmusára, a spermiumérésre és mobilitásra.

Az L-karnitin fogyasztása:

 • Edzés előtti használatának előnyei: Edzés előtt kb. fél órával, éhgyomorra alkalmazva az L-karnitin segít a zsírégetésben, javítja az állóképességet és késlelteti a fáradtságérzet kialakulását. Javítja az izmok oxigénellátását és segít megakadályozni a tejsav felhalmozódását. Állóképességi sporttevékenység előtt koffeinnel és szénhidráttal kiegészítve fokozhatod teljesítményjavító hatását. Ezen tulajdonságai miatt elsősorban edzés előtti energizálók és zsírégetők összetevőiként találkozhatsz az L-karnitinnel.
 • Edzés után és pihenőnapokon: A karnitin egyik kevésbé ismert, mégis nagyon jó tulajdonsága, hogy segít a regenerálódásban, hiszen mérsékelni tudja az izmok mikrosérüléseit és hatékony az izomláz csökkentésében. Mindemellett antikatabolikus hatású, tehát védi az izomfehérjéket a leépüléstől és a glikogénraktárakat is megóvja. Ilyenkor érdemes például üdítőital formájában fogyasztanod, amit kiegészíthetsz vitaminokkal.

Hogyan hat a szervezetedre az L-karnitin:

 • a karnitin kiegészítőként való szedése hosszabbíthatja az emberi élettartamot,
 • a karnitin lassítja az öregedési folyamatokat,
 • a karnitin növeli a szív izomzatának teljesítményét, javítja az erőnlétét,
 • a karnitin májvédő funkciót lát el (máj alul működéses betegek általában karnitin hiányban szenvednek),
 • a karnitint HIV fertőzött betegek tüneteinek enyhítésére használják, a HIV fertőzöttek általában karnitin hiányban szenvednek,
 • a karnitin jótékony hatással van a koleszterin szintre (helyreállítja azt), a cukorbetegségek kialakulásának veszélyét is mérsékli, mert csökkenti az inzulin rezisztenciát, és csökkenti a trigliceridek szintjét a vérben,
 • a karnitin állóképesség-javító, növeli az izmok energiáját, erejét, segíti az izomzat növekedését,
 • az izomzat gyengeségét a karnitin hiánya is okozhatja,
 • a karnitin a férfiak nemzőképességét javítja.

Amit nem tudtál eddig az L-karnitinről:

A karnitin saját szépségei is megvannak. A karnitin maga egy dipeptid, azaz a lysin és a methionin aminosav együttese. A Te testedben is termelődik ebben a pillanatban is, a májban és a vesében.

Sajnos, az öregedési folyamatok előrehaladtával, a karnitin mennyisége is csökken a szervezetedben, így mindenképpen mondhatjuk, hogy a szépséged megtartásáért folytatott küzdelmedben is a segítségedre lehet.

Ha vegetáriánus vagy, akkor szinte biztos, hogy a karnitin után sóvárog a tested, hiszen lysint és ez által karnitint, szinte egyik növény sem tartalmaz.

Megosztás: