Így működik az SMR

Home / Blog

Így működik az SMR

Új módszer a regenerációra és sérülés megelőzésre a hobby és amatőr sportolók számára! A személyi edzéseimben és a személyre szabott edzésterveimben is haladok a korral, ezért az élsportból vett legmodernebb technikákkal igyekszek klienseimet frissen és sérülésmentesen tartani.

Mi is az az SMR?

Biztosan láttad már az SMR rövidítést, és be is ugrik róla egy hengeren guruló sportoló képe. Az SMR azonban több mint egy henger és gurulás előre hátra. Az SMR, azaz Self Myofascia Release, egy kompressziós, önmasszírozó eljárás neve. Magyarul az izompólya önmasszázsát, fellazítását jelenti, egy henger segítségével. Az talán számodra sem újdonság, hogy masszírozással, az izomfeszülés és görcsök feloldhatóak. Azt is biztosan tudod, hogy sokkal kevésbé vagy sérülékeny, ha az izmaid megfelelő tónusban vannak és az SMR henger által kifejtett izomlazító hatás, az idegrendszerre is pozitív hatással van. Az úgynevezett izompólya technikák segítségével az izmot körülvevő hártya, az izompólya ellazul, így az izom visszanyeri eredeti tónusát. Az izom könnyebben nyújtható, jobban terhelhető lesz, gyorsabban regenerálódik és fejlődik, a terhelés hatására jelentkező izomláz sokkal hamarabb elmúlik, a kellemetlen érzés nagymértékben csökken.

Az SMR masszázs a fájdalmak csökkenésén kívül felfrissít, csökkenti a stresszt, a felszíni kötőszövetet megújítja – otthoni kiegészítője lehet a cellulitisz kezeléseknek. illetve a tartásproblémák és a mozgásszervi problémák esetében is használható, valamint egészségmegőrző és rehabilitációs módszerként alkalmazható.

Az SMR henger nagy segítséget nyújt a sportolók, valamint a krónikus mozgásszervi problémákkal küzdők számára egyaránt. A szakszerű önmasszázs jelentősen hozzájárul az izom- és ízületi panaszok kialakulásának megelőzéséhez, sőt, kiemelkedően hatékonynak bizonyul a rehabilitáció terén is. Segítségével növelhető az ízületek mozgástartománya, csökkennek a krónikus gerinc-, ízületi- és izompanaszok, fájdalmak. Javítja a testtudatot, a koordinációt, a sportolói teljesítményt, és még a narancsbőr elleni harcban is bevethető. Rendszeres otthoni és/vagy edzőtermi használata nem csak a sportolók, de a mozgásszegény életmódot élők számára ajánlott, hiszen jelentősen enyhítheti az ülőmunkát végzőknél jelentkező nyaki- és deréktáji fájdalmat, merevséget.

Hogyan hat az SMR henger az izmokra?

A henger úgy működik, hogy a saját testsúlyunkkal ráterhelünk az eszközre azon a területen, ahol masszírozni szeretnénk a testünket. A hengeren lassan kell gurulni, jobbra-balra mozogni, nyomást-súlyt ráhelyezni, hogy a kompressziós hatás, azaz a nyomási inger létrejöjjön. Amikor nyomás alá helyezünk egy területet, akadályozzuk a vérellátást az izomrostban. A nyomás feloldásakor (amikor elgurulunk az adott területről, vagy megszüntetjük a nyomást), a hirtelen beáramló vér elszállítja a lerakódásokat, megtisztítja, felfrissíti az adott terület szöveteit. A nagy nyomás, sokkal intenzívebb tisztítást végez. A salakanyagok elszállítása és a mechanikai inger hatására az izmok fellazulnak és visszanyerik elasztikusságukat.

Az SMR hengerekről

A keményebb, és rücskösebb mintázatú hengerek a mélyebb szövetekre is hatással vannak, még a sima felületű eszközök inkább a felső rétegekre hatnak. Vannak olyan hengerek, ahol többféle felület ötvözve van. A hengerek minősége közt is van eltérés. A legprofibb általam alkalmazott hengerek belül kemények, műanyag vázat kaptak, arra rögzül a szivacsos felső réteg, melyek ez által sokkal hatásosabbak és tartósabbak is.

Mikor nem alkalmazhatók az SMR eszközök?

Vannak olyan krónikus betegségek, melyek kizárják az SMR eszközök használatát. A biztonságos használat érdekében mindenképpen érdemes megtanulni az eszközön végrehajtható gyakorlatokat.

A következő esetekben NEM JAVASOLOM az SMR eszközök használatát:

  • csontritkulás,
  • kezeletlen magas vérnyomás betegség (A gyógyszerrel beállított vérnyomás nem kizáró ok,
  • véralvadásgátló szedése esetén,
  • cukorbetegség esetén,
  • komolyabb visszérproblémák esetén (mélyvénás tágulat),

Tapasztalataim szerint azoknál is akik, a kinti futást is választják saját rekreációs sportágunknak, előfordulhatnak kellemetlen mellékhatások, de akármennyire hihetetlen, a futásnak nem szükséges velejárója a sérülés, a feszes izomzat, a fájó térd, talp és csípő. Az SMR önmasszírozási módszer alkalmazása, segíteni fog téged abban, hogy elkerüld az izom és ízületi problémákat, hogy jobban teljesíts, és még nagyon sokáig futhass.

A módszert először az élsportban kezdték el alkalmazni. Ma már viszont minden életmódszerűen sportoló számára elérhető az eszköz és a helyes használat megtanulásának lehetősége! Járj továbbra is masszíroztatni, manuálterpiára vagy más nálad már bevált regenerációs kezelésre!

Az SMR henger alkalmazásával rásegítesz a regenerációs folyamatra, és a hétköznapokban sem hagyod cserben a testedet. Gyakorlatilag olyan, mintha mindennap elvinnéd az autódat egy mosásra. Edzés előtt és után lehengereled magad 10 percben. Ennyit megér a gépezet karbantartása, ugye?!

A személyi edzéseim során és a személyre szabott online edzéstervek mellé szakképzett tanácsokat adok az eszköz használatához, melyben minden izomcsoporta mutatok számodra gyakorlatokat, legyen szó vádli, comb vagy éppen a derék vagy lapocka környéki görcsökről, izomfeszülésekről.

Megosztás: